Besinleri Tüketirken Ve Saklarken Dikkat Etmeliyiz

'Etüt Merkezi' forumunda Burcu tarafından 20 Kas 2013 tarihinde açılan konu

  1. 1-Canlı renkli sebze ve meyveleri satın almayan özen gösterin. Çünkü sebze ve meyve gruplarının saklaması zordur ve en dayanıksız besin grubunu oluştururlar. Bu nedenle mevsimine göre meyve-sebzeleri tercih edin. Açıkta veya pazarda satılan taze peynir ve sütlerden kesinlikle uzak durun. Meyve ve sebzeleri mutlaka evinizdeki buzdolabında 3-4 °C aralığında saklayın.

    2- Tavuk, et, yumurta gibi riskli besinleri satın alırken, ürünlerin 4-5 °C sıcaklığında muhafaza eden buzdolabında saklanıyor olması gerekmektedir. Ürünlerin etiket bilgilerini mutlaka okuyup kontrol edin ve paketin dibinde buz kristalleri olanları satın almayın. Dondurulmuş olan ürünlerin alışverişini sona bırakın.

    3- Ürünlerimizi sakladığımız buzdolabının derece aralığını 0-4 °C olmasına ve derin dondurucu kısmının sıcaklık aralığı da 18-23 °C arasında olmasına dikkat edin. Çünkü bakteriler 10 °C ‘nin altında üremeleri yavaşlıyor ve 4 °C ‘de ise duruyor.

    4- Buzdolabı kapakları mayonez, krema, peynir, gibi riskli besinleri muhafaza etmek için elverişli bir yer değildir. Bu tarzda olan besinleri buzdolabınızın üst rafında saklamaya dikkat edin. Sütü açtıktan sonra buzdolabında en fazla 2 gün saklayabilirsiniz. Aldığınız yumurtaları da 2 hafta içerisinde tüketmeye özen gösterin.

    5- Et, tavuk, balık gibi riskli besinleri ayrı kaplara koyarak alt raflara, tavuğu da en alt rafta olacak şekilde yerleştirin. Pişmiş yemekleri ise üst raflarda doğru kapalı bir şekilde yerleştirin.

    6- Dondurmak istediğiniz sebzeleri ayıklayıp kaynar suda biraz beklettikten sonra direk dondurucuya atın. Meyveleri dondurucuda saklamak içinse üzerine biraz şeker serpin.

    7- Çözdüğünüz ürünleri asla tekrar doldurmayın. Çözmeden sonra bakteri üremesi tekrar başlıyor. Bu nedenle besinleri dondurmadan önce tüketeceğiniz besinleri paketlemeye özen gösterin.

    8- Etleri çözmek için işlemini tezgahta, doğrudan güneş alan ve ya kalorifer peteklerinin üstünde yapmayın. Dondurulmuş olan besinleri çözmek için mikrodalga fırını veya bol soğuk su altında da işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

    9- Açık büfelerde satılan besinler uygun olmayan sıcaklık şartlarında bekletilebiliyor. Oda sıcaklığındaki besinleri en fazla 1 saat bekletmek uygundur.